Halloween Pompoenen Over Pompoenen Foto's Links Fun & Tips Sjablonen/patronen Maak ze zelf Halloween
Home
 
Contact
Carving Shop - klik hier

Funkins - klik hier
 

Maak zelf je pompoen
step 01 Benodigdheden:
- Een pompoen: zoek er eentje uit die voldoende hoog is. De breedte speelt minder een rol.
- Een patroon (tekening)
- Een prikker (dit kan bijvoorbeeld een dikke naald zijn)
- Plakband of punaises
- Schaar
- Uitschraapschepje en pompoenzaagje (Hier verkrijgbaar!)
- Keukenpapier, groot keukenmes en kom
- Oud krantenpapier om de pompoen op te zetten

step 02 Markeer met de prikker waar het deksel komt van de pompoen. Aan de achterkant van de pompoen markeer je een soort van hendel.

step 03 Met een groot keukenmes snij je voorzichtig langs de markering. Laat dit enkel doen door volwassenen.
Probeer het deksel er een beetje schuin uit te snijden. Doe je dit niet en snij je het deksel rechtaf, dan zal deze invallen zo gauw deze later (na een dag of 2) een beetje inkrimpt.

step 04 Neem het deksel uit de pompoen. Merk de hendel op aan de achterkant van de pompoen. Deze wordt aangemaakt voor extra steun van het deksel.
Snij een stuk vruchtvlees met pitten weg aan de onderkant van het deksel.

step 05 Schraap met het uitschraapschepje het binnenste van de pompoen uit. Eerst het dradige vruchtvlees (strengen) met de pitten. Verwijder deze. Dan kan je verder schrapen tot de wand een dikte heeft van ongeveer 2-3 cm.
Het uitgeschraapte vruchtvlees kan je gebruiken voor soep, taart of andere gerechten.
Zorg ervoor dat je de wand op het laatste mooie glad schraapt - indien mogelijk. Dit kan soms een beetje lastig zijn. Vergeet ook niet de bodem plat te schrapen. Daarna dep je alles eens met een stuk keukenpapier.

step 06 Met plakband of punaises bevestig je het patroon op de voorkant van de pompoen. Best knip je hier en daar, aan de zijkanten van het patroon, een snee waardoor je het beter en platter tegen de pompoen kan bevestigen.

step 07 Met een prikker prik je op gelijke afstanden (enkele millimeters uiteen) rond de markeringen van het patroon.

step 08 Wanneer je rond bent met dit (tijdrovende) werkje, neem je voorzichtig je patroon van de pompoen af en legt het naast je (je knipt het dus niet stuk want je hebt het nodig om er naar te refereren bij het uitzagen). Je ziet dan mooi de gaatjes waar je geprikt hebt op de pompoen.

step 09 Met het pompoenzaagje zaag je geduldig, volgens de instructies op het patroon (als die er zijn), langs de geprikte markeringen. Doe dit voorzichtig en recht op de pompoen. Nooit forceren want de zaagjes kunnen gemakkelijk breken. Over het algemeen wordt aangenomen dat je met de kleinste weg te snijden gedeelten begint en zo naar de grotere stukken toewerkt. Volg de (eventueel aanwezige) instructies op. Als je per ongeluk een stukje teveel wegzaagd kan je het nog terugplaatsen met behulp van een naald of tandenstoker.

step 10 Wanneer je gedaan hebt met het uitzagen gaan we de uitsnijdingen wat proper maken met keukenpapier. Ook de binnenkant van de pompoen maken we wat proper.

step 11 De pompoen is nu klaar!

step 12 Nu nog theelichtjes erin plaatsen. Laat eventueel de kaarsjes een tijdje branden tot er zich een zwart/bruine plek gevormd word onderaan de deksel. Deze kan je dan voorzichtig wegzagen. Dit gat kan dan dienen voor de ventilatie van rook en hitte. En dan de lichten doven ...

step 13 ziedaar - je eigen Halloween pompoen! Veel plezier!

Je kan dit patroon vinden op de "Sjablonen"-pagina.

 
Ik gebruik fijnere zaagjes die nodig zijn voor de meer ingewikkelde patronen. Deze zijn heel moeilijk verkrijgbaar in Belgiƫ of Nederland. Je kan ze wel via deze website verkrijgen - dus laat deze kans je niet ontgaan!
Klik hier voor meer uitleg!

Je kan ook van die fijnere zaagjes en patronen bestellen in de USA via volgende websites:
- eBay - zoek naar "pumpkin carving" en wees zeker dat de producten van PumpkinMasters ® zijn.
Als je een patronenboekje koopt heb je soms de fijne zaagjes + uitschraapschepje erbij. Bekijk goed of dit ook zo is als je er eventueel aankoopt via het internet.

- top -
 

  Dagen tot Halloween
Copyright 2002-2019 © Halloweenpompoenen.be